20 juli 2020
Help ons in de lucht blijven
Kenia maakte deze maand bekend dat de scholen daar de rest van 2020 dicht blijven. Zo’n 16 miljoen Keniaanse kinderen en jongeren kunnen dus zeker tot januari 2021 niet naar school en moeten het jaar over doen. Tegelijkertijd staan duizenden kinderen te trappelen om voor het eerst naar de basisschool te gaan.
Help jij ons deze kinderen thuis te bereiken?
Efficiënt en effectief
De lokale overheden hebben geen middelen om zo’n grote onderwijscrisis het hoofd te bieden. Daarom stelde Edukans direct een speciaal ‘coronateam’ samen om tot efficiënte én effectieve oplossingen te komen.
Het ene na het andere land sloot zijn scholen. Al snel kregen we alarmerende berichten. Een trieste lijst van stress, huiselijk geweld, kinderarbeid door armoede, tienerzwangerschappen en vroege huwelijken. Dit alles bovenop de voor kinderen en jongeren al lastige situatie waarin ze geen les kregen en geen contact meer hadden met klasgenootjes.
“Ik mis school enorm! Vooral het samen met mijn vrienden en docenten leren. Ik ben bang dat ik thuis toch minder efficiënt leer dan op school.”
Ikram (15) uit Ghana
Thuisonderwijs: zo doe je dat
In sommige landen zendt de overheid radiolessen uit over schoolse vakken. Maar op het gebied van sociaal-emotionele ondersteuning van kinderen en hulp bij thuisonderwijs zagen we een gat. Daarom zijn we dagelijkse radio-uitzendingen gaan uitzenden om dit gat te dichten.
Samen met onze partners maken we de scripts voor de radio-uitzendingen. We besteden aandacht aan thuisonderwijs, voorzien ouders van opvoedkundige tips en zetten in op sociaal-emotioneel leren. Zo houdt Edukans kinderen, leerkrachten en ouders letterlijk bij de les. En we bereiden ze ermee voor op een terugkeer naar school.
“Veel leerlingen hebben thuis geen internet. Gelukkig hebben we met de radiolessen een manier gevonden om hen te bereiken. Zo kan ik ze toch tips geven voor hun schoolwerk.”
Juf Mariama uit Ghana
Radiomaken kost geld
Maar dagelijks radio-uitzendingen maken kost geld: we kopen zendtijd in, stellen de programma’s samen en zorgen voor de promotie hiervan. Per uitzending komt dat op een bedrag van € 1.350. Let wel: daarmee bereiken we potentieel 48 miljoen mensen in 5 landen!
Omdat de coronapandemie vroeg om snel handelen, hebben we 9 weken radio gemaakt uit eigen middelen. Maar inmiddels lopen we tegen onze financiële grenzen aan. En het einde van de crisis is nog lang niet in zicht… Ook in andere Afrikaanse landen is het nog onzeker wanneer de scholen weer open gaan.
Voor al die kinderen die totaal nog geen uitzicht hebben op een terugkeer naar school zijn onze radio-uitzendingen een lifeline. Om die lifeline te kunnen blijven bieden, hebben we jouw hulp nodig!