25 maart 2021
Zo houd je je kind educatief bezig tijdens het thuiswerken
Opnieuw sluiten ook in ons land de scholen hun deuren. En werken we zoveel mogelijk vanuit huis. Ben jij 1 van die ouders die thuiszit en zoek je naar manieren om je kroost verantwoord bezig te houden? Dan heeft Edukans een aantal leuke én educatieve tips voor je!
1. Kindercollege Tilburg University
Waar wonen de slimste kinderen van de wereld? Kun je boeven vangen met getallen? Op deze en andere prangende kindervragen geeft Tilburg University antwoord in een aantal online colleges. De colleges zijn geschikt voor kinderen uit groep 6, 7 en 8.
Je vindt de colleges op deze pagina
2. Online lessenreeks met wetenschappers
Rijksuniversiteit Groningen biedt een online lespakket aan. Eigenlijk voor scholen, maar de lessen staan gewoon op YouTube. Onder de video’s vind je opdrachten die je kind erbij kan maken. Nadat ze van verschillende wetenschappers hebben gehoord hoe die onderzoek doen, gaan ze met hun eigen onderzoek aan de slag. Geschikt voor kinderen uit groep 6, 7 en 8.
3. Gratis (luister)boeken via de bibliotheek of Storytel
Even een boekje voorlezen tussen het beantwoorden van je mails door lukt nog wel. Maar serieuze voorleessessies kan je kind deze weken niet van je verwachten. Gelukkig heeft de bibliotheek (luister)boeken gratis online toegankelijk gemaakt. Luisterboeken vind je ook in de app Storytel, voor hele jonge tot grotere kinderen. Wedden dat je je kind voorlopig niet hoort? Storytel is de eerste 14 dagen gratis.
4. Leren typen
Waar wij nog achter een bakbeest van een machine (met een beetje geluk wel elektrisch!) werden gezet om de kunst van het typen te leren, doen kinderen dat nu gewoon online. En dan ook nog in de vorm van een spannende game. Op de Super Spy School van LOI bijvoorbeeld, of op de redactie van de Duckstadkrant. Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer groep 5.
Google op ‘online typecursus’ en je vindt een hele reeks mogelijkheden
5. Spreekbeurt
Laat je kind een spreekbeurt voorbereiden. Hij kan informatie verzamelen uit boeken die jullie in huis hebben en natuurlijk via internet. Kijk bijvoorbeeld de video’s van het Klokhuis en SchoolTV. Uiteraard maakt je kind ter ondersteuning van zijn verhaal een mooie Powerpoint en aan het einde van jouw werkdag mag hij de spreekbeurt doen voor het hele gezin. Je kunt zelfs opa’s en oma’s laten inbellen via WhatsApp/Skype voor extra publiek!
6. Sokken sorteren
Jongere basisschoolkinderen bezighouden kan nog een behoorlijke uitdaging zijn, maar met deze activiteit sla je 2 vliegen in 1 klap: het scheelt je ook nog wat tijd in het huishouden! Heb je een 60 gradenwas gedaan? Mik alles in een wasmand en laat je kleuter zoveel mogelijk paren sokken bij elkaar zoeken. Heb je meer dan 1 kind, dan kun je er een wedstrijdje van maken: wie vindt de meeste sokkenparen? Kunnen ze de paren zelf tellen? Deze activiteit kun je doen met was uit de droger óf met was rechtstreeks uit de machine. Natte sokken mogen netjes per paar aan het wasrek worden gehangen.
7. Online oefenprogramma’s
Veel scholen werken met online oefenprogramma’s voor vakken als taal, rekenen en topografie. De meeste kinderen hebben daar veel plezier in. Vraag op school of je hier de inloggegevens van kunt krijgen, zodat je kind er thuis mee kan oefenen.
8. Creatief met pasta
Heb jij – met dank aan de eerste lockdown – ook nog het complete pasta-assortiment in de voorraadkast staan? Goed nieuws: pasta is hartstikke ideaal voor allerlei leerzame en creatieve activiteiten. Je kunt de pasta verven, er een ketting van rijgen (goed voor de fijne motoriek), een schilderij van maken, weegopdrachten mee doen. Aan te passen op verschillende leeftijden.
9. Stop motion
In een stop motion video kan je kind al zijn creativiteit kwijt en hij is er geheid een poosje zoet mee. Laat hem eerst bedenken wat hij wil gebruiken in zijn video: LEGO, Playmobil, klei, een broer of zus, alles kan! Vervolgens verzint hij een verhaal en gaat hij de scènes uitbeelden en fotograferen (check eventueel YouTube voor tutorials). Het best maak je de foto’s met een smartphone, zodat je ze gemakkelijk kunt bewerken. Je hebt verschillende apps om de foto’s achter elkaar te zetten, zoals iMotion voor iOS en Stopmotion Studio voor Android. Deze activiteit is al geschikt voor kleuters, al zullen jonge kinderen wel wat hulp nodig hebben.
10. #thuiswerkopdracht via Twitter
Voor uiteenlopende inspirerende thuisopdrachten voor je kind check je #thuiswerkopdracht op Twitter. Onder deze hashtag delen docenten en ouders hun ideeën voor leerzame opdrachten voor thuiszittende kinderen.
Zo verbetert Edukans onderwijs
Dit artikel is gemaakt op initiatief van Edukans, de ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs. Wij gunnen ieder kind (en iedere ouder!) een fijne schooltijd. We hopen dat we jou met onze tips op weg hebben geholpen, net zoals we dat doen voor ouders van kinderen ver weg.
In de ontwikkelingslanden waar wij werken gaan de scholen ook langzaamaan weer open.