24 maart 2025
Een duurzame toekomst voor jongeren in Kenia met starterspakketten
In Kenia is maar liefst 1 op de 5 jongeren tussen de 20 en 24 jaar werkloos. De wil om te werken is er, maar door een tekort aan banen en praktijkgerichte opleidingen blijven hun talenten onbenut. Zonder inkomen hebben ze geen geld voor eten, kleding en onderdak. De toekomst van deze jongeren, en die van hun gezinnen, staat op het spel.
Edukans ondersteunt jongeren bij het leren van een vak waar vraag naar is. We bieden de meest ondernemende jongeren namelijk extra begeleiding, een klein startkapitaal en een starterspakket voor het opzetten van hun eigen bedrijf. Denk hierbij aan gereedschap voor een automonteur, of machines voor een textielhandel. Hiermee kunnen jongeren direct aan de slag in hun vakgebied.
In het driejarige programma ‘Ujuzi na Uajiri kwa Vijana’ – Swahili voor ‘vaardigheden en werkgelegenheid voor jongeren’ – leren jongeren de vaardigheden die hen voorbereiden op het werkende leven. Het beroepsonderwijs is in Kenia vaak te theoretisch. Jongeren missen daardoor belangrijke praktische kennis om aan het werk te gaan. Dankzij de steun van onze donateurs kunnen we 9.000 studenten op 30 mbo-scholen een beroepsopleiding bieden, waar ze naast technische kennis waardevolle praktijkervaring opdoen via stages.

Deze praktijkgerichte aanpak werkt. We verwachten dat 3 op de 4 jongeren binnen 6 maanden werk vindt of een eigen bedrijf start. Neem Prisicillah uit Nairobi. Ze groeide op in een sloppenwijk, waar kansen schaars zijn. Toen ze de kans kreeg om een opleiding te volgen, greep ze die met beide handen aan. Ze vertelt:
“Ik had het financieel heel zwaar, maar deze opleiding geeft mij zoveel mogelijkheden! Als ik afgestudeerd ben, wil ik apps ontwikkelen die mensen in mijn gemeenschap verder helpen.”
Om jongeren optimaal te ondersteunen, beginnen we bij de basis: goed opgeleide docenten. We hebben inmiddels 250 docenten getraind in modern en praktijkgericht lesgeven, competentiegericht leren en digitale leermethodes. Samen ontwikkelen we lessen die beter aansluiten bij de praktijk en waarbij studenten actief betrokken worden. De impact is nu al zichtbaar. Directeur van een van de scholen, Pamela Nasimiyu, vertelt daarover: “Onze docenten hebben nu de juiste en professionele kennis. Het is heel mooi om te zien dat ze die binnen de opleiding met elkaar en de leerlingen delen.”