Lilongwe, Malawi
Eco-onderwijs in strijd tegen klimaatverandering
In Malawi leeft 80% inwoners op het platteland, met landbouw als belangrijkste bron van inkomsten. Niet verwonderlijk dat de klimaatverandering juist voor deze toch al arme bevolking desastreuze gevolgen heeft. De aantasting van de natuur vindt in alarmerend tempo plaats en leidt tot ontbossing, waterproblemen en een steeds minder vruchtbare bodem.
Duurzame school
Het is belangrijker dan ooit dat je op school leert bewust om te gaan met je omgeving. En hoe je later de uitdagingen van klimaatverandering het hoofd kan bieden. Edukans verbetert het onderwijs op 20 scholen – de zogenaamde eco-scholen – in Malawi, waarbij in de lessen structureel aandacht is voor natuur en milieu. Dit zorgt niet alleen voor milieubewuste de leerlingen, de complete gemeenschap rond de school profiteert van de duurzame school.
Ontdekkend leren
De leerlingen en gemeenschap bepalen zelf welke milieuproblemen in en rond de school zij willen aanpakken. In deze ‘microprojecten’ leren kinderen over milieu, maar komen ook vakken als lezen, schrijven en wiskunde aan bod. Dankzij microprojecten als een schoolgroentetuin, het duurzaam houden van vee of energiebesparend koken gaan leerlingen actief met de lesstof aan de slag en bedenken zelf oplossingen voor milieuproblemen. En door de verkoop van bijvoorbeeld de groenten verdienen ze een zakcentje voor de school.
“Onze regio kampt met de gevolgen van ontbossing. Daarom heeft onze school een stukje bos, met fruitbomen en inheemse bomen. Leerlingen leren bomen verzorgen én waarom dat belangrijk is. – Juf Dollica
“Onze lessen zijn nu heel actief en veel aantrekkelijker voor leerlingen”, vertelt juf Dollica verder. “We zien dat kinderen niet alleen op school de planten en bomen goed verzorgen, maar dat thuis in hun eigen tuin ook doen.”
Rehema, groep 8, laat trots de schoolgroentetuin van de Mphungu Primary School zien. “Er groeit hier van alles: aardappels, bonen, zoete aardappels, spinazie, kool. Ik vind de tuin hartstikke leuk. Je krijgt lekker buiten les en ik leer hoe ik voor mijzelf en het milieu kan zorgen.”
Effectiever én leuker
De Ndevu school is eco-school en dat zie je meteen: het terrein is groen! “We hebben gras gezaaid”, vertelt Aubry uit groep 8. “Lekker koel en nu kan het regenwater beter weg.” In de schooltuin leren kinderen welke zaden tegen hoge temperaturen kunnen. En waarom de geplante
boompjes zo belangrijk zijn voor het klimaat. Ook rekenen en taal worden aan het groene onderwijs verbonden. Het actief leren in de natuur maakt de lessen effectiever én leuker.
Weerbaar tegen klimaatverandering
Edukans werkt aan een structurele oplossing en wil zorgen dat de volgende generaties weten hoe ze zich kunnen wapenen tegen klimaatverandering. Weerbaar zijn tegen de klimaatcrisis is van levensbelang.
Leerlingenparlement
Iedere klas is vertegenwoordigd in het leerlingenparlement van de school. Namens alle leerlingen beslist het parlement welke milieuproblemen moeten worden getackeld én het draagt ideeën aan om het onderwijs op hun school te verbeteren. Ook thema’s als ‘leren opkomen voor je rechten’ en ‘seksuele gezondheid’ horen hierbij: onderwerpen die op een goede school áltijd op de agenda staan.