Kenia
Voor 9.000 Keniaanse jongeren een vakopleiding
In een ambitieus driejarig programma zorgt Edukans ervoor dat 9.000 Keniaanse jongeren een vakopleiding krijgen. Het beroepsonderwijs in Kenia is vaak nog erg op theorie gericht, waardoor jongeren de kans missen om praktische vaardigheden op te doen voor hun toekomstige beroep. Ook is er weinig aandacht voor 21e-eeuwse vaardigheden, zoals weten hoe je kunt onderhandelen en sociale vaardigheden.
Met steun van de AFAS Foundation en in samenwerking met lokale partner KCCB brengen we daar verandering in. We zorgen ervoor dat 9.000 jongeren in Kenia een vakopleiding krijgen. Hoe we dat doen? Bekijk de video om meer te leren over onze aanpak:
Beroepsonderwijs als antwoord op werkloosheid
Kenia voerde in 2020 een onderzoek uit naar armoede onder haar bevolking. Deze uitkomsten gaven aan dat er nog veel werk te doen is. Zo kunnen 16 miljoen mensen zichzelf niet voorzien in hun basisbehoeften: voeding, kleding en onderdak.¹ Daarnaast groeit 42% van de kinderen onder de 18 op in arme gezinnen. Werkloosheid onder jongeren in Kenia is hoog. Maar liefst 22% van de jongeren tussen 20 en 24 jaar heeft geen werk.² En dat zorgt voor armoede, stress en ontneemt hen de kans een toekomst voor zichzelf op te bouwen. Beroepsonderwijs speelt een cruciale rol om jongeren alsnog een kans te bieden op een goede baan.
¹ = KNBS, Comprehensive Poverty Report, 2020
² = Statista, Youth unemployment rate in Kenya, 2021
Kloof
De grootste reden van werkloosheid onder Keniaanse jongeren is de enorme kloof tussen de vaardigheden van de jongeren en de behoefte van de arbeidsmarkt. Daarom verbetert Edukans de kwaliteit van opleidingen op 30 MBO’s en zorgt dat deze aansluiten op de vraag in de arbeidsmarkt.
Digitale vaardigheden
Naast praktische vaardigheden, zoals ambacht in de kleding-, metaal- en elektriciteitsindustrie, is er ook aandacht voor ondernemersvaardigheden en digitale vaardigheden. Zo leren jongeren een professioneel profiel op te bouwen waarmee ze online kunnen solliciteren. De opleidingen worden gelinkt aan het bedrijfsleven om onder andere stages te faciliteren. Op deze manier kunnen jongeren praktijkervaring opdoen en sluiten de vaardigheden die zij leren beter aan op de vraag vanuit het bedrijfsleven.
Project-update
Edukans-ambassadeur Sofie van den Enk bezocht een van de opleidingsinstituten en spreekt daar studenten. Bekijk de video voor een update van het project: