Afrika
Lessen voor het leven
Stel je groeit als meisje op in een wereld waar mannen het voor het zeggen hebben, stel je de meester dan een vraag als je iets niet snapt? En durf je als kind ‘nee’ te zeggen als je eigenlijk bij de groep wilt horen? Zorgen voor goed onderwijs betekent, zeker in landen als Ethiopië, Oeganda, Malawi en Kenia, óók kinderen weerbaar maken. Daarom geeft Edukans lessen ‘sociaal-emotioneel leren’. Tijdens deze levenslessen leer je praten over je gevoelens en je grenzen aangeven. Maar ook hoe je vrienden maakt en samenwerkt.
Kinderen leren zichzelf én anderen beter te begrijpen en met zelfvertrouwen de wereld in te gaan. Dat is de gedachte achter onze lessen ‘sociaal-emotioneel leren’. Docenten helpen kinderen omgaan met hun emoties en voor zichzelf op te komen. Zeker dat laatste is soms hartstikke moeilijk. Kinderen willen nou eenmaal graag bij de groep horen. Maar geen ‘nee’ durven zeggen, kan nare gevolgen hebben.
Weerbaarheid
Bij Edukans vinden we deze levenslessen net zo belangrijk als de lessen taal en rekenen. Ze maken kinderen weerbaar. Helaas is er in landen als Ethiopië, Oeganda, Malawi en Kenia weinig aandacht voor sociaal-emotioneel leren. Terwijl juist hier zoveel aan de hand is waardoor kinderen zich onveilig kunnen voelen: armoede, geweld, oneerlijke verhoudingen tussen mannen en vrouwen, de coronapandemie. In de projecten waar wij de lessen toepassen, zien we een wereld van verschil: kinderen die weerbaar zijn, zitten lekkerder in hun vel en leren veel beter. Ook na school heb je hier voor altijd profijt van, omdat je beter kunt omgaan met de uitdagingen die op je pad komen.
“Door deze lessen kreeg ik veel meer zelfvertrouwen. Laatst durfde ik me zelfs voor te stellen aan iemand die ik helemaal niet ken!” – leerling uit Kakamega, Kenia
Schildpad
Edukans ontwikkelde lesmateriaal voor sociaal-emotioneel leren waarmee we het thema op een veilige manier dichtbij de belevingswereld van kinderen brengen. Zo maken kinderen in speciale filmpjes kennis met dieren die stiekem dezelfde eigenschappen hebben als mensen: de schildpad is soms wat trager, de struisvogel juist haantje de voorste. Ook zetten we muziek, dramalessen, sport en spel in. We trainen leerkrachten in het geven van de levenslessen.
Baankansen vergroten
Je bent de beste van de klas. Maar je felbegeerde stageplek krijg je niet, omdat je tijdens het sollicitatiegesprek de directeur niet durft aan te kijken. Werken aan je levensvaardigheden stopt niet na de basisschool. Sterker nog: het is dankzij de lessen lifeskills (zo noemen we sociaal emotioneel leren in het vervolgonderwijs) dat in onze beroepsopleidingen 75 procent van de studenten binnen een jaar een baan vindt. Een goede dosis zelfvertrouwen en weten hoe je met de ander omgaat, zijn cruciaal om te slagen op de arbeidsmarkt en maken dat je sterker in het leven staat.