Bekijk de veelgestelde vragen of bel ons op 033 460 6010
In Nederland kunnen speelafspraakjes soms de nodige vragen oproepen bij ouders. Heeft mijn kind niet te weinig afspraken met vriendjes na schooltijd? Of zijn het er juist teveel? Je kunt onze tips hierover lezen in dit artikel, maar hoe gaat spelen eigenlijk in een land als Ethiopië? Maken kinderen daar ook speelafspraakjes? Staan ouders klaar met een koekje en een glas limonade na schooltijd (spoiler alert: nee)? Wat voor spelletjes spelen de kinderen met elkaar?
Het favoriete spel van veel Ethiopische kinderen is voetbal. Op het ‘schoolplein’ – dat meestal een grasveldje of een zanderige vlakte is – zie je dan ook regelmatig hele groepen kinderen tegen een bal trappen. Ook tegen een bal schoppen die met draad aan een paal is vastgebonden is een favoriete activiteit.
Kommetjes in de grond
Oudere kinderen spelen daarnaast graag een traditioneel Afrikaans spel waarbij een houten plank met kommetjes gebruikt wordt om ‘fiches’ te veroveren van je tegenstander. Een populair spel, want letterlijk alles kan als fiche worden gezien. Bij gebrek aan materiaal zie je regelmatig kinderen kommetjes uitgraven in het zand en met steentjes of blaadjes het spel spelen.
Niet altijd speeltijd
In Ethiopië is het normaal dat kinderen na school thuis helpen in het huishouden. Ze helpen bijvoorbeeld bij het huis schoonhouden of passen op jongere broertjes en zusjes. Er is dus niet altijd tijd om te spelen. Ouders bemoeien zich over het algemeen ook niet met de speelactiviteiten van hun kind. Steker nog, de meeste ouders zijn ook niet zo betrokken bij het onderwijs van hun kind. En dat is jammer, want een betrokken vader en moeder zorgt voor betere prestaties op school.
Ouders betrekken bij onderwijsverbetering
Edukans doet er dan ook veel aan om de betrokkenheid van ouders te verhogen. We organiseren bijeenkomsten waarbij we leiders in de gemeenschap en ouders uitnodigen. Op deze bijeenkomsten gaan we in gesprek over hoe zij kunnen helpen bij het verbeteren van onderwijs. Maar we bespreken bijvoorbeeld ook waarom het zo belangrijk is dat meisjes naar school gaan, want dat is geen vanzelfsprekendheid.
Wat doen we nog meer?
Hoewel het basisonderwijs gratis is in Ethiopië en 94% van de kinderen naar school gaat, valt er aan de kwaliteit nog veel te verbeteren. De klassen zijn overvol, docenten zijn slecht opgeleid en er is veel te weinig goed lesmateriaal. De kinderen steken dus weinig op van de lessen die ze volgen. Dat kan beter! Edukans werkt samen met 82 scholen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.
Bekijk de veelgestelde vragen of bel ons op 033 460 6010